Unelmatyö: Avustaja ja näyttelijä
Tässä muutama vinkki siitä, miten voit päästä esiintymään elokuva- ja tv-tuotantoon.
Miten kannattaa toimia päästäkseen avustajaksi, pienrooliin tai jopa pääroolin? “Älä koskaan anna periksi” on hyvä neuvo, mutta on myös paljon muita vinkkejä, jotka auttavat eteenpäin ja voivat olla hyödyksi.
Unelmatyö elokuvissa, televisiossa ja mainoksissa
Ellet ole vielä ehtinyt, luo oma profiili ja tule jäseneksi verkkosivustolle Filmityöt.fi josta roolittajat voivat löytää juuri sinut. Kannattaa muistaa, että ansioluettelosi sekä lataamasi valokuvat ja videot ovat sinun markkinointimateriaaliasi, ja että roolittajat usein tallentavat tietosi, ellei yrityksen kanssa ole toisin sovittu. Hae työkeikkaa vain, jos täytät roolittajan asettamat vaatimukset. Ilman hakemuksessa vaadittavia kriteerejä (ja kuvia) on vaikeampi päästä eteenpäin, vaikka muuten profiilisi olisikin kunnossa.
Ehdotuksia kuviksi
Millaista valokuvaa tulisi käyttää, kun esittelet itsesi? Ei pieniä passivalokuvia! Eikä valokuvia rapujuhlista! Ja ei, älä näytä valokuvia itsestäsi täydellä maskilla ja puvussa, kun jäljittelit Johnny Deppiä “Karibian merirosvoissa” tai Lady Gagaa.
Sinun tulisi aina sisällyttää seuraavat kuvat ansioluetteloosi:
- Kasvokuva – lähikuva, josta näet miltä näytät, kun olet täysin oma itsesi. Kuva, joka antaa ohjaajalle tai tuottajalle mahdollisuuden kiinnostua ja innostua. Kuvan tulisi olla houkutteleva ja suhteellisen uusi. Vaihda ansioluettelosi kuva heti kun muutat ulkoasua ja -näköä ja pidä mielessä, että värikuvat saavat enemmän näkyvyyttä kuin mustavalkoiset – ellei mv-kuva ole aivan erityisen laadukas.
- Koko kehon kuva – mahdollisimman “puhdas” kuva. Ehdottomasti ei ulkona talvella, missä hautaudut huiveihin, hattuihin ja untuvatakkeihin.
- Kuva, joka poikkeaa muista kuvistasi. Käytä vapaasti toisenlaisia vaatteita tai uutta kampausta.
Tarkista kuvasi Filmityöt.fi -sivustolla. Jos näet tai tapaat jonkun, jolla on mielestäsi hyviä kuvia, voit vaikka kirjoittaa hänelle ja kysyä, kuka on ottanut kuvat. Keskustele myös muiden henkilöiden tai hakijoiden kanssa selftapesta (esittelyvideosta), jos heillä olisi antaa vinkkejä. Eri hintaluokissa on paljon erittäin hyviä valokuvaajia. Käytä mielummin ammattikuvaajaa ja kannattaa myös tutustua kuvaajan portfolioon.
Tärkeää lisätä ansioluetteloon
Roolittajat varmistavat usein nämä kolme asiaa, ennen kuin kutsuvat
sinut koe-esiintymiseen:
- että sinulla on tavoiteltava kuva ja ”ilme”
- tuot esille erikoistaitosi
- kerrot asianmukaisen kokemuksesi alalta
Se, että sinulla on haluttu ulkonäkö rooliin sekä liitettyjä kuvia, voi viedä jo pitkälle, mutta ansioluettelossasi on oltava myös henkilökohtaiset tiedot: ikä, pituus, paino, silmien väri, hiusten väri, vaatteiden ja kenkien koot. Voit täyttää kaikki ansioluettelosi tiedot Filmitöissä. Myös muut asiat, kuten pätevyys, erikoisosaaminen, lävistykset ja tatuoinnit, voi olla hyvä mainita.
Alan kokemus on myös hyvä mainita esim. teatterin, elokuvien tai TV:n parissa työskentelystä. Luetteloi, missä olet ollut mukana ja mitä olet tehnyt. Voit myös mainita tuotantoyhtiön, teatterin ja ohjaajan. Entä jos et ole ollut mukana kovin paljon tai et ollenkaan? Älä silloin kirjoita mitään! Salli itsellesi aloittelijan rooli.
Jos olet aiemmin saanut roolin, tuotannosta saamasi materiaali voi antaa sinulle hyvät eväät tulevaisuutta varten – sen avulla rakennat hyvän ”showreelin”, mainosvideon itsestäsi.
Mitä castingissa tapahtuu?
Castingiin/koekuvauksiin meneminen tarkoittaa, että esittelet itsesi niin, että roolittaja saa sinusta hyvän käsityksen. Usein sinusta otetaan valokuva ja/tai sinua pyydetään ottamaan selftape eli videopätkä itsestäsi, vaikka roolisi olisikin avustaja ilman repliikkejä. Jos sinulla on rooli, jossa on repliikkejä, sinun on yleensä luettava tekstiä tai esiinnyttävä henkilöille, jotka toimivat tuotannon castingissa.
Harjoittele parhaan mahdollisen vaikutelman antamista mahdollisimman lyhyessä ajassa. Hyvä vinkki on olla oma itsensä ja rohkea. Työpaikat saavat yleensä ne, jotka osoittavat vahvaa motivaatiota eivätkä pelkää epäonnistumisia – niitä sattuu ihan kaikille. Onneksesi saattaa myös käydä niin, että roolittajat pitävät sinusta niin paljon, että tarjoavat sinulle isompaa roolia kuin mitä alun perin ajattelivat tai pitävät sinut mielessä tulevaisuutta silmällä pitäen.
Muista, että casting eli koekuvaus vaatii aikaa ja paljon kärsivällisyyttä. Avoin haku voi houkutella paljonkin erilaisia osallistujia paikalle. Kannattaa tulla hyvissä ajoin, ja joskus joudut jonottamaan saadaksesi mahdollisuuden osallistua. Kun sinut kutsutaan castingiin, se ei vielä tarkoita, että olet saanut roolin. Isompiin tuotantoihin kutsutaan paljon ihmisiä, ja siksi on tärkeää, että he löytävät juuri sinut.
Kuinka valmistaudun castingiin?
Valmistaudu aina huolellisesti. On hyvä harjoitella sekä improvisaatio- että koetekniikoita. Älä huoli siitä, mitkä vaatteet sopivat, sillä on parasta, että sinulla on oma tyyli, mutta voit aina kysyä etukäteen, mihin rooliin tai mainokseen olet hakemassa ja pukeutua vähän siihen tyyliin.
Mistä tiedät, ovatko roolittajat aitoja?
Joskus voi olla vaikea tietää, miten tosissaan roolittaja on, sillä tälläkin alalla liikkuu huijareita. Turvallisuutesi vuoksi voit aina tarkistaa faktat. Jos epäilyttää, kannattaa aina soittaa ja puhua muille avustajille, näyttelijöille tai elokuvantekijöille, tietävätkö he yrityksen tai henkilön, joka on ollut sinuun yhteydessä. Pyydä ansioluettelo tai tarkasta IMDb yms.
Muista pitää mielessä:
- Jos koekuvaus tapahtuu jonkun kotona, varmista, ettet mene sinne yksin. Koekuvauksia ei yleensä tehdä yksityishenkilöiden kotona.
- Koekuvaus on aina ilmainen. Sinun ei tarvitse maksaa!
Saavatko kaikki töitä?
Koskaan ei ole takeita siitä, että juuri sinä saat unelmiesi roolin, mutta mahdollisuus voi syntyä muutamassa päivässä, parissa kuukaudessa tai ei ehkä koskaan. On oltava valmis menemään useampaan koekuvaukseen ilman varmuutta tulevasta. On tärkeää olla rohkea ja näyttää kyntensä, mutta kuitenkin ammattimaisesti, nöyrästi eikä itseään tyrkyttäen.
Eniten elokuva-avustaja paikkoja on suurimmissa kaupungeissa Helsingissä, Tampereella ja Turussa, mutta jos olet valmis matkustamaan, niin onneksi Suomessa kuvataan paljon myös eri paikkakunnilla.
Muista, että et voi koskaan tehdä enempää kuin parhaasi. On tärkeää, että sinulla on positiivista rohkeutta kokeilla uutta, ja vanha sanonta: ”rohkea rokan syö” pitää kutinsa castingissakin. On uskomatonta, mitä uusia mahdollisuuksia voi aueta vain siksi, että on edes yrittänyt. Joskus voi käydä niinkin, että löydät itsesi aivan eri tuotannosta tai projektista kuin mitä alusta alkaen etsit tai unelmoit.
Filmityot.fi seuraa suomalaista elokuva-alaa ja tarjoaa työmahdollisuuksia erilaisille, eri ikäisille, erikoisille ja erikoisen tavallisille ihmisille – TV-, leffa- ja mainosrooleihin. Tutustu myös muihin artikkeleihimme, jotka voivat auttaa sinua eteenpäin urallasi.
Onnea ja menestystä, toivottaa Filmitöiden tiimi!